Salesforce Sözlüğü

Yeni bir başlangıç olarak, Salesforce ekosisteminde gezinmek yeni bir dil öğrenmek gibi hissedilebilir. Terimlerle dolup taşmaktadır – leadlerden akışlara, özel nesnelerden gösterge tablolarına, kayıt türlerinden ilgili listelere kadar – liste uzayıp gidebilir. İnsanlar LinkedIn veya diğer platformlarda Salesforce ile ilgili içerikler paylaştıklarında, teknik jargonun bolluğu bazen yeni başlayanların bunalmış hissetmesine ve bazı terimlerin arkasındaki anlamı kavramada zorlanmasına neden olabilir. Bu makalede, Salesforce yeni başlayanlarının anlaması için gerekli olan bazı kelimeler ve terimleri inceleyeceğiz.Ancak, bu makale yalnızca yeni başlayanlar için değil! Bu temel kelimeleri/kavramları anlama yeteneğinizi geliştirmeniz, bir Salesforce uzmanı olarak bile, sizi bu sürekli değişen platformda başarıya götürecek doğru yolda ilerletir. Bunu, her şey alfabetik olarak düzenlendiğinden, mini bir sözlük gibi düşünebilirsiniz.

Account – Müşteri kartı

Bir Müşteri kartı, bir ticari işlemde yer alan bir bireyi veya organizasyonu temsil eder. İletişim bilgileri, etkileşimler ve işlemler gibi bilgileri depolamak için tasarlanmıştır. Müşteri kartı, şirketinizin iş yaptığı bir şirketi veya bireyi temsil ettiğinden, her müşteri, ortak veya rakibi kolaylıkla takip etmeyi sağlar.

Activity - Etkinlik

Bunu, etkinlikler, görevler, kaydedilmiş aramalar veya gönderdiğiniz e-postalar gibi eylemlerinizi temsil eden bir şey olarak düşünebilirsiniz. Hesaplar, Leadler, Fırsatlar veya Vakalar gibi diğer nesnelerle ilişkili olduğunda, tüm eylemler/aktiviteler takip edildiği için müşteri ilişkilerini etkili bir şekilde yönetmeye ve sürdürmeye yardımcı olurlar.

Apex

Apex, Salesforce'un nesne yönelimli programlama dilidir ve platform içinde işlevsellik geliştirmek ve genişletmek için kullanılır. Bazen işletmeler, Salesforce ile kutudan çıktığı gibi gelen işlevselliğin dışında bir işlevselliğe ihtiyaç duyarlar, bu nedenle geliştiricilerin özel iş mantığını yazmalarına, süreçleri otomatikleştirmelerine veya dış sistemlerle entegrasyon sağlamalarına olanak tanır.

AppExchange

AppExchange, kullanıcıların Salesforce organizasyonlarının işlevselliğini genişletmek için önceden oluşturulmuş uygulamaları, bileşenleri ve çözümleri bulup yükleyebileceği Salesforce'un resmi pazar yeridir. Bir pazar yeri olmasına rağmen, tüm uygulamalar ücretli değildir – burada gerçekten faydalı çözümleri ücretsiz olarak bulabilirsiniz!

Case - Vaka

Bir Vaka, bir müşterinin çözülmesi gereken sorusunu, geri bildirimini veya sorununu temsil eder. Bu, etkileşimlerin kaydı ve sorun çözme girişimlerinin bir kaydı olarak hizmet eder ve bu sorguları takip etmek ve çözmek için kullanılabilir. Vakalar, temsilciler tarafından manuel olarak veya web formları, e-postalar veya sosyal medya kanalları aracılığıyla otomatik olarak oluşturulabilir.

Chatter – Salesforce Sosyal Ağı

Chatter, Salesforce'un yerel kurumsal sosyal ağı veya işbirliği aracıdır. Çalışanlar arasında iletişimi ve işbirliğini artırmak için tasarlanmıştır; bu sayede çalışanlar işbirliği yapabilir, bilgi paylaşabilir ve gerçek zamanlı olarak güncel kalabilirler. Sosyal medya platformlarına benzer – kullanıcılar güncellemeler paylaşabilir, dosyalar gönderebilir, gruplara katılabilir veya gruplar oluşturabilir ve kayıtları takip edebilirler.

Contact - Müşteri

Salesforce'ta, bir İletişim (Contact), bir Hesap (Account) ile ilişkili olan bireysel bir kişiyi (örneğin, bir müşteri veya potansiyel müşteri) temsil eder. İletişimler, bu şirketlerde/Hesaplarda etkileşimde bulunulan gerçek kişilerdir ve telefon numaraları, e-posta adresleri, iş unvanları gibi önemli bilgileri içerir.

Field - Alan

Salesforce kaydında saklanan bireysel veri parçaları alanlardır. Bir form üzerindeki alanlar belirli veri parçalarını toplarken, Salesforce'taki alanlar isimlerden ve adreslerden tarihlere ve durum güncellemelerine kadar her şeyi yakalar. Her işletmenin gereksinimlerine bağlı olarak özelleştirilebilir veya standart hale getirilebilirler. Her nesne (Hesaplar, İletişimler vb. gibi) belirli kayıtla ilgili ayrıntıları yakalayan alanlara (isim, adres, telefon numarası vb. gibi) sahiptir.

Flow – Süreç akışı

Flow, kullanıcıların herhangi bir kod yazmadan karmaşık iş süreçlerini oluşturup otomatikleştirmelerini sağlayan güçlü bir otomasyon aracıdır; çünkü bir tıklama arayüzü kullanır. Flow'lar görevleri otomatikleştirebilir, e-postalar gönderebilir, kayıtları güncelleyebilir ve hatta dış sistemlerle entegre olabilir. Apex gibi programlama dillerinde uzman olmayan bireyler bile otomasyon yollarını yönlendirmek için Flow'ları kullanabilir.

Knowledge - Bilgi

Salesforce'taki Bilgi, işletmenin iç ekipleri veya müşterileri arasında bilgi oluşturmak, yönetmek ve paylaşmak için tasarlanmış bir özelliği ifade eder. Kullanıcılara, yaygın sorulara yanıt bulabilecekleri, sorunları giderebilecekleri ve faydalı kaynaklara erişebilecekleri kapsamlı bir bilgi tabanı oluşturma imkanı sunar. Destek ve rehberlik sağlamak için çeşitli kanallarda yayımlanabilecek makalelerin bir deposu olarak hizmet eder, bu nedenle önemli bilgilerin erişilebilir ve aranabilir hale getirilmesinde çok faydalıdır!

Lead – Müşteri Adayı

Bir Lead, işletmenizin ürününe/hizmetine ilgi gösteren potansiyel bir müşteri veya müşteri adayıdır. Genellikle pazarlama kampanyalarından veya web sitesi sorgularından, ayrıca diğer etkileşimlerden elde edilir.Hesaplar gibi, Lead'ler iletişim bilgileri, şirket adı ve lead'in nasıl elde edildiği gibi bilgileri içerir. Ancak, sizinle zaten iş yapan bir varlığı temsil eden bir Hesap'ın aksine, bir Lead satış sürecinin ön aşamasındadır. Bir Lead nitelikli hale geldiğinde, nihayetinde bir Hesap, İletişim ve Fırsata dönüştürülebilir.

List View – Liste Görünümü

Liste Görünümleri, belirli kriterleri karşılayan kayıtları gösteren özelleştirilebilir listelerdir. Kullanıcılara, bir Nesne içindeki verilerin filtrelenmiş bir setini veya kayıtların bir alt kümesini görüntüleme imkanı tanır. Buradan, bu listelerdeki verileri daha da manipüle edebilir, filtreleyebilir ve sıralayabilirler, böylece ilgili bilgileri gösterecek şekilde özelleştirilmiş ve sık kullanılan kayıtlara kolay erişim sağlayan listeler oluşturabilirler. Örneğin, bir satış ekibi yalnızca şu anda aktif olan Hesapları görüntülemek için bir liste görünümü oluşturabilir.

Object – Nesne/Obje

Bir Nesne, organizasyonunuza özgü verileri depolamak için bir konteyner işlevi görür. Bunu, her nesnenin alanlar ve kayıtlar içinde veri tuttuğu veritabanı terimleriyle bir tablo olarak düşünebilirsiniz. İki tür nesne vardır: Salesforce ile birlikte gelen Standart nesneler (Hesaplar ve İletişimler gibi) ve benzersiz iş ihtiyaçlarını veya gereksinimlerini karşılamak için oluşturulabilen Özel nesneler.

Opportunities - Fırsat

Bir Fırsat, potansiyel gelir ile birlikte bir satış veya bekleyen bir anlaşmayı temsil eder. Bu, bir satış sürecinin ilerlemesini veya çeşitli aşamalarını takip eder; başlangıçtaki iletişimden anlaşmanın kapanmasına kadar her aşamayı kapsar. Fırsatlar, Hesaplar ve İletişimlerle ilişkilendirilebilir ve potansiyel satış tutarı, anlaşmanın beklenen kapanış tarihi, müzakere aşaması ve kapanma olasılığı gibi detayları içerir.Fırsatlar, satış ekiplerinin satış boru hatlarını etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur, çünkü her Fırsat, kazanılana veya kaybedilene kadar çeşitli aşamaları boyunca izlenebilir.

Organization/Org

Salesforce'ta, bir Organizasyon (veya Org), şirketinizin verilerini ve uygulamalarını içeren belirli bir Salesforce örneğini ifade eder. Bu, tek bir müşterinin örneğini temsil eder. Her org, diğerlerinden ayrı bir şekilde çalışır; kendi kullanıcı seti, güvenlik ayarları ve işletmeye özgü özelleştirmelerin depolanıp yönetilebileceği kapsüllenmiş bir ortam gibidir. Organizasyonlar, Üretim ortamları, test için SandBox'lar veya Geliştirici sürümü org'ları olabilir.

Record - Kayıt

Bir Kayıt, bir nesnenin bireysel bir örneğidir ve o nesnenin alanları içinde verileri barındırır. Veritabanı terminolojisinde, nesneleri tablolar olarak ve kayıtları o tablodaki satırlar olarak ele alırız. Her Kayıt, bir nesne türünün (örneğin, Hesap, İletişim) bir örneğine karşılık gelir ve yapılandırılmış alanlarda ilgili verileri tutar. Örneğin, bir Hesap nesnesindeki tek bir müşterinin bilgisi bir Kayıt olarak kabul edilir.

Record Type – Kayıt Türü

Kayıt Türleri, aynı Nesne içinde farklı iş senaryoları için farklı seçim listesi değerleri ve sayfa düzenleri tanımlamanıza ve bunları kullanıcıların Profillerine göre atamanıza olanak tanır. Temelde, bir Nesne içindeki kayıt türlerini ayırt etmek için kullanılır.Örneğin, farklı satış süreçleri veya müşteri Hesap türleri için farklı kayıt türleriniz olabilir. Ya da Fırsat nesnesi içinde, "Yeni Teklif" ve "Yenileme" için ayrı kayıt türleri olabilir; her biri, ayrı süreçler ve kullanıcı Profilleri için özelleştirilmiş ilgili alanları, seçim listelerini ve sayfa düzenlerini gösterir.

Related List – İlişkili Listeler

İlişkili Listeler, görüntülediğiniz kayda bağlı diğer kayıtların listesini gösteren bir nesne kayıt sayfasındaki bir bölümü ifade eder. Örneğin, bir Hesap kaydını görüntülerken, o belirli Hesapla ilişkili İletişimler, Fırsatlar veya Vakalar için ilişkili listeler bulabilirsiniz. Bu, kullanıcıların birbirine bağlı verileri zahmetsizce görmesini ve erişmesini sağlar.

Report - Rapor

Bir Rapor, belirli kriterleri karşılayan özelleştirilebilir bir kayıt listesidir. Kullanıcılara bilgileri etkili bir şekilde düzenleme, analiz etme ve paylaşma imkanı tanır çünkü veriler yapılandırılmış bir formatta sunulur. Raporlar, kayıtların ham verilerini içgörülere dönüştürmek veya verileri anlamlı şekillerde gruplamak için önemli bir araçtır; bu sayede performansı izlemek ve veri odaklı kararlar almak mümkün olur. Raporlar kaydedilebilir, paylaşılabilir ve düzenli güncellemeler için planlanabilir.

Role - Rol

Roller, bir organizasyon içindeki kullanıcıların hiyerarşisini tanımlar ve kullanıcıların kayıt erişim seviyesini belirler. Görünürlük ve kayıtlara erişimi kontrol etmek için paylaşım ayarları/kuralları ile birlikte kullanılır. Bir role atanmış her kullanıcı, hiyerarşideki kendi rollerinin altındaki kullanıcılara ait veya onlarla paylaşılan kayıtlara erişebilir. Bu, hassas bilgilerin korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra, ilgili verilerin şirket içindeki doğru katmanlara erişilebilir hale getirilmesiyle iş akışlarını da verimli hale getirir.

Sandbox – Test Sistemi

Bir Sandbox, gerçek Üretim ortamını etkilemeden geliştirme, test etme ve eğitim amaçları için kullanılan ayrı bir ortamdır. Belirli bir zamanda Üretim organizasyonunuzun tam durumunu kopyalayabilir. Bir Sandbox'a sahip olmak, Geliştiricilerin ve Yöneticilerin yeni özellikleri veya entegrasyonları canlı ortama uygulanmadan önce güvenli bir şekilde denemelerine ve test etmelerine olanak tanır. Farklı test ve geliştirme ihtiyaçlarına ve kapasitelerine hizmet eden Geliştirici, Geliştirici Pro, Kısmi Kopya ve Tam Kopya gibi farklı sandbox türleri vardır.

System Administrator – Sistem Yöneticisi

Sistem Yöneticisi, en yüksek izin ve erişim seviyesine sahip bir kullanıcıdır. Salesforce organizasyonunu yapılandırma ve bakımından sorumludurlar – temelde kodlama hariç her şeyle ilgilenirler. Yöneticiler, Salesforce'un kutudan çıktığı haliyle işlevlerini ustaca kullanmayı başarmışlardır ve ortamın genel sağlığını ve işlevselliğini sürdürmede kritik bir rol oynarlar. Bu, platformun tüm iş ihtiyaçlarını karşılamak için sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Validation Rule – Doğrulama Kuralı

Bir Doğrulama Kuralı, bir kayda girilen verilerin belirli standartları karşıladığından emin olmak için kullanılan bir kriter setidir. Bu özellik, kullanıcıların yanlış, eksik veya kötü formatlanmış bilgileri girmesini önleyerek veri kalitesini korumaya yardımcı olur. Doğrulama kuralları, verileri değerlendiren ve doğru veya yanlış değeri döndüren bir formül veya ifadeden oluşur; formül doğruysa görüntülenen bir hata mesajı ile birlikte gelir. Örneğin, bir doğrulama kuralı, kullanıcıların geçmiş olaylar için tasarlanmış bir alana gelecekteki bir tarih girmesini engelleyebilir veya zorunlu bir metin alanının boş bırakılmamasını sağlayabilir.

Summary - Özet

Geniş Salesforce ekosisteminde etkili bir şekilde gezinmek için, kelime dağarcığına aşina olmak gerekir. Bu mini sözlük, hem yeni başlayanların hem de deneyimli kullanıcıların Salesforce'taki anahtar ve sık kullanılan teknik terimlerin kısa tanımlarıyla bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olur.